Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:

Blog » Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:

Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:

* Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se.

* Namirnice moraju da budu sveže i što je moguće boljeg kvaliteta. Izbegavajte korišćenje konzervi, hrane pripremljene u mikrotalasnoj rerni i podgrejane hrane.

* Pre doručka popijte malo tople vode, jer to potpomaže varenje.

* Ručak je glavni dnevni obrok i treba pripremiti samo onoliko koliko će se pojesti.

* Večera treba da bude lako svarljiva, na primer, čorba od povrća, mlečno jelo kao što je sutlijaš, a treba jesti pre 19 sati. Za večeru treba izbegavati kobasice, žuti i beli sir, salatu, voće, masna i pržena jela. Nikada ne treba da jedete neposredno pre odlaska na spavanje.

* Ne jedite ni suviše brzo ni suviše sporo, a hranu treba dobro da sažvaćete. Na kraju obroka, polovina želuca treba da bude ispunjena čvrstom hranom, četvrtina tečnom a četvrtina bi trebalo da ostane prazna.

* Jede se tek kada je prethodni obrok u potpunosti svaren. U zavisnosti od individualne snage varenja svakoga od nas, dobro je da prođe tri do šest sati između obroka. U tom periodu, možete da popijete svež sok od voća ili povrća.

* Za vreme jela možete da pijete vruću ili toplu vodu ili lasi. Lasi se pravi od jogurta sa vodom u razmeri jedan prema dva i u njega prema ukusu možete da dodate kim, đumbir ili so, ili đumbir, kardamon i žuti šećer, a može i ispasirano voće. Ovaj napitak izvanredno podstiče varenje. Izbegavajte hladna pića za vreme i posle obroka, jer otežavaju varenje.

* Posle jela nije dobro spavati ali je preporučljivo posedeti pet do 15 minuta u udobnoj fotelji.

Konstantan stres, kome je naše telo izloženo svakodnevno, neodgovarajući način ishrane i uopšte, pogrešan način života dovodi postepeno do slabljenja imunog sistema organizma. Osim toga, imuni sistem organizma u značajnoj meri ugrožavaju razni paraziti koje upravo nesvesno unosimo u naš organizam a koji se dalje, nastanjuju u unutrašnjim organima (jetra, creva, srce, mozak…).

Da bi smo sprečili stvaranje neravnoteža u našoj fiziologiji, koje su loše po naše zdravlje, dovoljno je da brinemo na vreme o  pravilnoj ishrani, o odgovarajućoj dnevnoj rutini i povremenom čišćenju organizma od parazita ANTIPARAZITNOM TERAPIJOM.


INFORMACIJE