Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom Antiparazitne terapije !

Blog »  Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom Antiparazitne terapije !

PANTLJIČARA - Echinococcus granulosus je jedna od najmanjih cestoda , dugačka je samo 3-6 mm. Cestode su  pljosnati crvi.   Odrasla jedinka je parazit tankog creva psa i njemu srodnih životinja. U crevu zaraženog psa često ih žive na stotine i poput resica pokrivaju sluznicu creva, a svojim toksičnim delovanjem iscrpljuju bolesnu životinju

. Put prenošenja: Čovek se zarazi preko hrane i vode ili direktno kada mu pas liže ruke. U želucu čoveka oslobađaju se embrioni i idu kroz crevni zid, a putem krvi dospevaju u jetru ili limfogeno u vensku krv, njom u pluća i ostale organe, mozak, slezinu, bubrege.
Tu se razvijaju vezikule koje mogu biti inilokularne ili mnogobrojne multilokularne ciste u zavisnosti od vrste ehinokoka. Ciste imaju oko sebe hitinsku membranu, a organizam oko nje stvara vezivnu ovojnicu. Patološki (medicinski) značaj Cistična ehinokokoza pluća - dominiraju nespecifični simptomi ili je čak i asimptomatska, pa se slučajno otkriva rendgenskim snimkom. Opisuju se prolazni kašalj, iskašljavanje krvi, alergijske promene na koži, a kod velikih cista i atelektaze i poremećaj disanja. Pod različitim okolnostima (udarac u grudni koš, napor) može nastati prskanje ciste što se ispoljava slikom anafilaktičkog šoka praćenog strahom, kašljem, otežanim disanjem, zviždanjem, kolapsom, iskašljavanjem na puna usta žute, slane, nekada i sukrvičave tečnosti. Cistična ehinokokoza jetre - klinička slika tegoba javlja se postepeno. Postoji vremenom osećaj pritiska i bolova u trbuhu u predelu jetre, odnosno ispod desnog rebarnog luka, a nastaje usled uvećanja ciste. Zbog direktnog pritiska ehinokokusne ciste na žučne puteve dolazi do žutice, a pritiskom na venu portu i do ascitesa (nakupljanja tečnosti u trbuhu). U kliničkoj slici tegobe se mogu javiti usled pritiska na okolne organe, želudac i duodenum, te nastaje povraćanje, a pritisak na debelo crevo daje nadutost, meteorizam i zatvor. Ciste koje su velike, a nalaze se na prednjoj strani, mogu se napipati preko trbušnog zida.

Razvoj ovog oboljenja može biti različit.

Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom Antiparazitne terapije kada dolazi do resorpcije tečnosti, a sadržaj se kalcifikuje.

Antiparazitni program za kućne ljubimce.
Kućni ljubimci imaju gotovo sve parazite kao i mi, uključujući Ascaris (česti okrugli crv - oblić - ljudska glista),
trakavicu, Trichinella, Strongiloides, srčane crve i ostale.
Sve ljubimce koji žive u našim stanovima, trebalo bi očistiti od parazita i držati ih na tom programu

Međutim, kod velike ciste može doći do rupture (pucanja) ciste i izliva tečnosti u trbušnu šupljinu i širenja mase cisti po trbuhu, odnosno sekundarne ehinokoze. Ruptura je praćena šokom, nekada smrću. Dijagnoza Postavlja se na osnovu pregleda, rendgenološkog snimka, ultrazvuka, CT-a (skenera), NMR (nuklearne magnetene rezonance), uz laboratorijske analize (povećanje eozinofila u krvi) i pozitivne alergijske reakcije.

Lečenje: Po preporuci lekara svaku ehinokoknu cistu, ukoliko lokalizacija dozvoljava, treba hirurški odstraniti. Međutim postoji mnogo manje invanzivna metoda. Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom Antiparazitne terapije da bude ubijen, kada se nakon toga kalcifikuje.

Čišćenje od parazita moguće je zahvaljujući posebnom tretmanu, tj. konzumiranjem našeg preparata koji je izrađen po originalnoj recepturi Dr. Hulde Klark. Naš Antiparazitni komplet se sastoji od  visoko kvalitetne i koncentrovane EXTRA STRONG tinkture crnog oraha, belog pelina i  karanfilića.


INFORMACIJE