Paraziti

Svet parazita je poseban svet, o njemu sve više saznajemo, iako parazit i parazitizam nisu lepe reči i često izazivaju neprijatnost. Ali, to je normalna prirodna pojava.

Paraziti su uopšteno organizmi koji se hrane na račun drugog organizma. Taj drugi organizam njihov je domaćin i on često teško podnosi promene koje mu se događaju. Tu obično govorimo o parazitoznim bolestima sa vrlo teškim simptomima.

Ponekad, parazit u domaćinu ne uzrokuje promene. Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu su došli do zaključka da neki paraziti žive u domaćinu po principu "Trojanskog konja". Zanimljivo je da parazit unosi svoj genetski materijal u domaćina i na taj način onemogućava da ga imuni sistem domaćina uništi.

Paraziti (virusi, bakterije, gliste) su prisutni kod svih ljudi, ali ne obolevaju svi, već samo oni koji su emocijama, načinom života, navikama, ishranom ili na drugi način oslabili svoj imunitet i nagomilali različite nečistoće u telu.

Na taj način, oni su u organizmu stvorili „povoljne" uslove da paraziti (bakterije, gljivice, gliste), koji su bili u stanju mirovanja i pritajeni, počnu naglo da se razvijaju i svojim štetnim delovanjem uzrokuju mnogobrojna oboljenja, pa čak i smrt.

U daljem tekstu možete pročitati više o nekim od najpoznatijih i najčešćih parazita koji se mogu javiti kod ljudi i kućnih ljubimaca.

 

Paraziti kućnih ljubimaca sa mogućnošću transfera na ljude

Kada donesete novog  kućnog ljubimcima (mačići, kučići, ptice) potrebno je obratiti pažnju na sledeće. Obavezno je da sve mlade životinje budu očišćene, kako od spoljnih, tako i od unutrašnjih parazita. Potrebno je sa antiparazitnim tretmanom krenuti što ranije (mačići već u dobu od deset do 14 dana), a potpuni režim zavisi o uputstvu proizvođača proizvoda antiparazitnog programa.

Pored toga i nesavesni vlasnici koji ne skupljaju izmet svojih pasa, a čiji psi obavljaju nuždu u području gde se deca igraju, direktno su odgovorni za pojavu bolesti!

Nekoliko je glavnih parazita kućnih ljubimaca na koje svaki vlasnik i veterinar mora obratiti pažnju. Od spoljnih tu su komarci, buve, krpelji i šugarci, a od unutrašnjih tu su pantljičare, gliste i protozoe. Oni izazivaju i prenose lakše i teže bolesti kućnih ljubimaca, ali je bitno pomenuti i njihove vlasnike i mogućnost prenošenja zaraze na ljude.

antiparazitni program i antiparazitna terapijaPseća glista (Toxocara canis) je unutrašnji parazit pasa i mačaka i može se preneti na odrasle ljude i decu. U ljudski organizam, larve pseće gliste samo prelaze i u njemu ne sazrevaju.

antiparazitni program i antiparazitna terapijaVisceralna toksokaroza pojavljuje se prvenstveno kod dece u dobi od 18 meseci do tri godine. Zaraza se najčeće prenosi zemljom ili u igri sa štencima, kada jajašca glista dospevaju u dečja usta. U njihovim se probavnim organima oslobađa larva, probija zid creva i raznosi se krvlju celim telom. Larva može dospeti u sve organe i u njima učauriti (pluća, jetra, mozak ili oko). To može ostaviti trajne posledice.

antiparazitni program i antiparazitna terapijaMala pseća pantljičara (Echinococcus granulosus) se takođe prenosi sa životinja na ljude. Takođe dolazi do učaurenja larve u određenim delovima tela, što ponekad završava kobno. Ovde je reč o ehinokokozi, parazitskoj bolesti koja se suzbija u okviru zakonskih odredbi.

Simptomi zaraze parazitima

Uopšteno, kod pojave simptoma poput opšte slabosti, bolova u stomaku, povraćanja, glavobolje, kašljanja, bolova u mišiću, otežanog disanja, promena u očima, crvenila na koži i bilo kojim simptomima, neophodno je sprovesti antiparazitnu terapiju antiparazitnim programom u trajanju od 40 dana.

Čišćenje unutrašnjih parazita kućnih ljubimaca

Ono što se može učiniti je pravovremena zaštita i lečenje kućnih ljubimaca. Prilikom nabavke kućnog ljubimca obavezno se posavetovati sa veterinarom. Na vama je da uživate sa svojim ljubimcima i redovno sprovodite Antiparazitnu terapiju, kako na sebi i ukućanima, tako i na kućnim ljubimcima.

PARAZITI I TRUDNOĆA

Kako bi izbegli sve probleme koji se mogu pojaviti u toku trudnoće i nakon rođenja deteta - budući roditelji treba da  se pripreme za trudnoću. Razvoj i buduće zdravlje deteta u velikoj meri zavisi od zdrave trudnoće. Za zdravu i srećnu porodicu treba izvršiti neophodne pripreme.

 

antiparazitni program u trudnoći

 

OPASNOSTI PARAZITOZE U TRUDNOĆI I POSLE POROĐAJA!

Askaris

Askaris  je veoma opasan za buduće majke. Posledice crevnog razvoja askarisa dovodi do toga da  larve askarisa prolaze kroz plancetu u nastanjuju se u telo ploda. Tada dolazi do raznih problema, slabljenja imuniteta deteta, koje se ogleda u vidu čestih prehlada, bronhitisa, raznih upala.

Posebno je važno da uradite ANTIPARAZITNO ČIŠĆENJE ako imate kućnog ljubimca, a spremate se da zatrudnite. Vašeg ljubimca biste morali tri puta godišnje da čistite od glista!

Kokcidija

Jaja i larve prostih parazita tipa kokcidije ulaze u organizam i napadaju razne tipove ćelija, obično se nastanjuju u centralnom nervnom sistemu i mišićima. Razmožavanje unutar ćelije ide sve dok sama ćelija ne pukne od mnostva mikroba, koji tada nastanjuju susedne ćelije. Ovoj opasnosti su izloženi i mama i buduće dete.

Toksoplazmoza

Kada je toksoplazma prisutna u velikoj količini, plod obično ugine - dogodi se pobačaj, a ovo se često dešava i mada lekari ne navode uzroke, obično se to smatra prirodnom selekcijom.

Ako plod ipak preživi, kod dece bivaju oštećeni nervni sistem, oči i drugi organi, ona postaju trajni invalidi i briga svojih roditelja i društva. Jedna od takvih posledica je i "Daunov sindrom".

Infekcije koje se prenose polnim putem, kojih je sve više zbog savremenog slobodnog stupanja u seksualne odnose, promiskuitetnog života, predstavljaju  veliku opasnost. Mnogo godina žena i ne zna da je zaražena dok infekcija tiho deluje čineći ogromnu štetu ženskom organizmu. Ono što nastaje kao posledica jesu neprohodni jajovodi, ciste na jajnicima, miomi, rak grlića materice.

Tokom  trudnoće oboljenje se ispoljava tako što izaziva infekcije ploda, dok se u ženskim polnim organima gomilaju toksini i mikroorganizmi.

Preventiva i čišćenje od parazita

Ukoiko želite da postanete roditelj, ozbiljno se pripremite za ovaj dogadjaj, izvršite generalno čišćenje vašeg organizma od parazita. Ovo se odnosi  i na žene i na muškarce. Veoma je važno kako pristupate ovome ukoliko želite zdravo potomstvo. Za antiparazitni program i antiparazitnu terapiju možete kontaktirati Vidar pomoću podataka na kontakt stranici.


INFORMACIJE